Лактуючі свиноматки мають здатність поглинати і перетравлювати досить велику кількість клітковини, але з практичних причин ми, безумовно, хочемо обмежити її споживання.
Таким чином, у лактуючих свиноматок, від яких ми очікуємо на максимальне споживання енергії, концентрація сирої клітковини повинна бути обмежена приблизно до 3-4%. Це, звичайно, може спричинити розлад травлення, а саме запор, але саме тут використання хімічних та/або натуральних проносних засобів може бути використане з максимальною користю.
Цілком протилежне у поросних свиноматок. У цьому випадку ми хочемо обмежити споживання корму, щоб запобігти ожиріння, і, таким чином, для них зазвичай пропонується кількість корму, яка ледве покриває їх голод, тобто ситість не досягається.
Тому дуже корисно застосовувати раціон з високим вмістом сирої клітковини для годування поросних свиноматок. У тварин з індивідуальною подачею корму порціями сира клітковина повинна становити близько 6-8%, для тварин при груповому вмісті з вільним доступом до корму концентрація сирої клітковини може досягати 12-15%.