Профілактика ММА у господарстві повинна будуватися на створення для свиноматок оптимальних умов годівлі та утримання. Раціони свиноматок повинні бути збалансовані за поживними речовинами та містити в раціоні достатню кількість кальцію, фосфору, вітамінів А, Д, Е, С, В12. У приміщенні для поросних свиноматок повинен бути оптимальний мікроклімат і дотримуватися оптимальних гігієнічних умов їх утримання. Рекомендується: не перегодовувати свиноматок у період поросності та в перші дні після опоросу, утримувати їх на добре збалансованому раціоні (15% протеїну). За кілька днів до опоросу та протягом 2-3 днів після опоросу власники повинні зменшити раціон, додаючи до нього проносні солі при переведенні маток у відділення для опоросу; свиноматки повинні користуватися достатнім моціоном; необхідно в період поросності, опоросу та лактації оберігати свиноматок від стресів.
Необхідно:

  • своєчасно та ретельно очищати та дезінфікувати приміщення для опоросу, верстати, інвентар;
  • перед пологовим допомогою ретельно мити і дезінфікувати руки або надягати стерильні рукавички, негайно прибирати з верстата посліди та мертві плоди;
  • при слабких сутичках та потугах своєчасно застосовувати засоби, що підсилюють скорочення матки, або робити кесарів розтин;
  • регулярно спостерігати за апетитом свиноматки, а також за поведінкою та загальним станом поросят: у перші 3 дні після опоросу щодня 2 рази на день вимірювати у свиноматок температуру тіла;
  • протягом перших 24 годин після опоросу проводити огляд піхви;
  • щодня по кілька разів на день оглядати молочну залозу, звертаючи при цьому увагу на місцеву температуру, консистенцію тканин залози, секрецію;
  • своєчасно виявляти та вибраковувати хронічно хворих тварин, які можуть тривалий час виділяти збудників інфекції, особливо із сечею.

З профілактичною метою застосовують медикаменти - антибіотики, сульфаніламіди, окситоцин та ін.