У промисловому птахівництві качок на м'ясо вирощують переважно без вигулу з великою густиною посадки. Однак способи вирощування каченят при цьому досить різноманітні. Використовують усі технології: вирощують на глибокій підстилці, сітчастій або плівчастій підлозі, у клітинних батареях, літніх таборах або відгодівельних майданчиках.
Період вирощування до 60 днів обумовлений початком линяння молодняку. При линянні у молодняку різко знижуються зростання і значно зростають витрати кормів на одиницю приросту живої маси.
У приміщеннях для вирощування обов'язково роблять для профілактики санітарні перерви. Вони необхідні для дезінфекції приміщення перед прийомом нової партії каченят. При вмісті каченят на глибокій підстилці після закінчення санітарних робіт підлогу пташника за 5 - 6 днів до прийому каченят посипають вапном-пушонкою з розрахунку 0,5 кг на 1 м кв. статі. Потім рівномірно по всій підлозі розкладають підстилковий матеріал шаром 5 - 6 см. Потім на підстилку або сітчасті підлоги встановлюють годівниці та напувалки, навколо кожного брудера монтують огородження, перевіряють обладнання. За 2 дні до прийому каченят роблять аерозольну дезінфекцію та дезінсекцію. Перед прийомом молодняку приміщення добре провітрюють, встановлюють у ньому необхідну температуру, брудери опускають до підстилки чи сітки. Доставлених з інкубаторію в цех каченят висаджують із ящиків у приготовлені брудери, ближче до годівниць та напувалок, які попередньо заповнюють кормом та водою. Вологість повітря має перевищувати 65-70%.
У цей час каченят годують з годівниць, напувають з вакуумних напувалок (одна напувалка на 30 голів). Бажано, щоб каченята були нагодовані і напоєні не пізніше 8-12 год з моменту виведення. Це сприяє їхній хорошій безпеці.
При вирощуванні каченят на підлозі з добового віку в утепленому приміщенні щільність посадки до 2-х тижневого віку може бути 30-35 гол/м2, з 2- до 3-тижневого і після вирощування в клітинах щільність посадки каченят -16-18 гол/м2 , з 4 до 7-8 тижнів - важких кросів качок 10 гол/м 2 площі.
У перші дні життя каченят у приміщенні підтримується цілодобове освітлення, а з другого тижня цілком достатньо 10-12-годинного світлового дня з інтенсивністю освітлення 15 лк. В решту часу в приміщенні залишається "чергове" освітлення інтенсивністю 5 лк.
Температура в приміщенні перед посадкою каченят в зоні їхнього розташування доводиться до 28-30 0С за рахунок калориферів, пічного опалення або будь-якої іншої системи обігріву. Така температура підтримується перші три дні, потім вона знижується до 22 0С до 3-тижневого віку каченят. Після 4-х тижнів температура підтримується на рівні 18-20 0С залежно від погоди та температури зовнішнього повітря.
Головною ознакою оптимальної температури є стан птиці: якщо каченята нудьгують, малорухливі - значить температура низька; якщо бадьорі, добре пересуваються і активно споживають корм, не нудьгують - значить температура нормальна; якщо ж каченята розпускають крила, розкривають дзьоб, часто дихають, багато п'ють і погано реагують на корм - значить їм жарко і температуру треба знизити.

 

Нормативи вирощування бройлерних качок

Вік, тиж. Температура, °С Висвітлення, год. Витрата води, літрів на день на 100 голів Щільність посадки, гол./м2 Фронти, см/гол.
напування годування
1 28-30 24 112 18-20 2 01/01/05
2 25-28 16-18 138 18-20 2 01/01/05
3 20-23 до 10 138 10/12/12 2 01/01/05
4 18-20 до 10 138 10/12/12 2 01/01/05
5 18-20 до 10 165 08/10/12 2 01/01/05
6 18-20 до 10 165 08/10/12 2 01/01/05

 

Повітрообмін у приміщенні забезпечується за рахунок вентиляторів, калориферів, вікон, кватирок та спеціальних шахт. Вологість повітря має бути в межах 65-75%. У приміщенні не повинно бути протягів та запаху сірководню. Підстилка має бути завжди сухою та пухкою. У зв'язку з тим, що каченята на відміну від курчат значно більше розбризкують воду, підстилку кожні 2-3 дні треба оновлювати.