Вам може бути комфортно, коли температура повітря коливається в межах 22 градусів Цельсія, а відносна вологість повітря сягає всього 50 відсотків. Однак ваше молочне с
тадо починає відчувати наслідки теплового стресу.

Ця погода дорівнює показнику температур-вологості повітря (ТНІ) 68. До недавнього часу 72 ТНІ вважався моментом, коли тепло та вологість починали напружувати молочних корів. Дослідники університету Арізони виявили, що 68 THI є кращим показником (звісно, при відповідній продуктивності стада).

Оскільки на ТНІ складається як з температури, так і з вологості, температура 20 градусів С при 100-відсотковій відносній вологості також може дстановити 68 ТНІ. Саме тому дуже важливо управляти параметрами вашої системи за двома показниками, а не лише за показником температури. У таблиці показано ТНІ для діапазону температур та відносної вологості, та умовно як вони впливають на ваших корів.

Коли ваші корови відчувають тепловий стрес, у них підвищується температура тіла та частота дихання, а також підвищене потовиділення та споживання води. Їх споживання кормів, відтворна здатність та виробництво молока зменшується. Посилюється рубцовий ацидоз і ламініт.

Дослідники штату Арізона виявили, що у корів відбулось зменшення надою молока на 2,2 кг на добу після 17 годин впливу середнього ТНІ 68, або при умові, коли мінімальний ТНІ за добу був 65 одиниць або більше.

Деякі дослідження вказують на ТНІ 65 як момент, коли починається тепловий стрес у високопродуктивних корів, які виробляють понад 35 кілограмів молока на день. Коли виробництво молока зростає до 45 кг з 35 кг на добу, порогова температура для теплового стресу падає на п’ять градусів.

Дослідницький проект університету Британської Колумбії продемонстрував, як корови віддають перевагу більш низькій температурі. Надаючи доступ як до пасовищ, так і до внутрішніх приміщень, вони виявляли велику перевагу перебування в сараї вдень, коли температура та вологість підвищуються, а також пасовища вночі. Добова температура в середньому становила 16,5 градусів С - діапазон між 10 і 28 градусами С. ТНІ становив у середньому 60,5 - в діапазоні від 50 до 75.

Запорука зменшення теплового стресу - це добре розроблена система вентиляції. Ви можете використовувати один або кілька варіантів природної вентиляції, тунельної вентиляції, вертикальних вентиляторів, та горизонтальних вентиляторів із великим діаметром лопастей. Вентилятори повинні забезпечити мінімальний об'єм повітря від 14 до 28 кубічних метрів повітря на хвилину/ на одну голову. Швидкість повітря повинна становити від 220 до 500 футів на хвилину (1,2 - 2,5 м/сек - данні із статті. Деякі дослідники схиляються до того, що оптимальна швидкість повітря має знаходитись в межах 2-4 м/сек).
Наступним ефективним кроком для охолодження корів, є використання систем туманоутворення та крупнокрапельного зрошення.

Система туманоутворення

Правильна система туманоутворення охолоджує повітря навколо корів - вона не повинна змочувати безпосередньо тварин або навколишнє середовище. Дуже важливим моментом є те, що для правильного функціонування системи туманоутворення мають бути створені правильні умови повітрообміну в корівнику. Ефективність охолодження таким методом залежить від температури повітря, відносної вологості та кількості випаровуваної вологи в корівнику, та вологості і температури приточного знадвору повітря. 

Для функціонування цих систем використовують форсунки високого тиску: 14 атмосфер для введення вологи безпосередньо в повітря. Форсунки можуть встановлюватися в кільце перед вентиляторами або використовуватись з тунельними вентиляційними системами шляхом впорскування водяної пари близько до впускних отворів. Головною умовою роботи такої системи є високий тиск що забезпечить мінімальний розмір водяних крапель. Тоді, випаровуючись вони матимуть змогу відібрати тепло у повітря, і залишити місця відпочинку корів, та самих корів сухими.

У 2009 році члени організації Progressive Dairy Operators побували на кількох фермах Вісконсина, які використовували туман для досягнення значного охолодження сараю. В приміщенні сараїв умови були набагато комфортнішими, ніж назовні, де були сонце та спека. В середньому, така система дозволяє знизити температуру повітря в приміщенні на 2 градуси, і створити активний рух повітря.

Системи дощування


Системи дощування змочують крупними краплями води шерсть на спині корів, а вентилятори нагнітають повітря над тілом корови. Завдяки температурі тіла тварини та енергійному руху повітря, створюється активне випаровування вологи що супроводжується ефективним відбором тепла від шкіри. 

Краплі води при такій системі, на відміну від туманоутворення, повинні бути досить великими, щоб змочити шкіру. Дощування потрібно проводити з перервами, щоб дати час випаруватися воді зі шкіри. Вентилятори, натомість, повинні працювати постійно, навіть коли дощувачі включені. Якщо вентилятори здувають воду при подачі від корів або на стійла - розмір крапель занадто малий або вентилятори потрібно переставити в інше місце (компанія Coolibri розраховує свої вентилятори таким чином, аби вони створювали рух повітря по всьому корівнику, а тому можливості переставити їх немає. Для цього, щоб запобігти перезволоженню корівника і забезпечити дощ тільки над коровами, вони заклали в алгоритм роботи вентиляторів зниження швидкості обертання на час роботи форсунок. А одразу після їх вимкнення, швидкість роботи вентиляторів поновлюється). Головною вимогою налаштування системи є те, що вим’я корови повинно постійно залишатися сухими.

Дослідники Канзаського державного університету вивчали ефективність охолодження спринклерами та вентиляторами. Вони вимірювали частоту дихання корови та температуру тіла для восьми різних стратегій охолодження.

Середня температура повітря під час досліджень становила 31 градус С при відносній вологості 57 відсотків. ТНІ під час дослідження становив 80 одиниць, аналогічно тому, що зазвичай спостерігається під час літа в Онтаріо.

Корови в цьому дослідженні (штат Канзас) виробляли в середньому 41 літр молока на день. На початку кожного випробування частота їх дихання становила майже 100 вдихів на хвилину (bpm), а температура тіла - близько 39,5 градусів C.

Досліджували корів в таких умовах:

  • відсутність охолодження або змочування;
  • тільки охолодження вентиляторами;
  • змочування тривалістю одну хвилину, кожні 15 хвилин;
  • змочування тривалістю одну хвилину, кожні 10 хвилин;
  • змочування тривалістю одну хвилину кожні п’ять хвилин;
  • поєднання охолодження вентиляторами та змочування.

Через форсунки подавали 3,4 літри води в хвилину. Результати показані на малюнку.

Без змочування та охолодження вентиляторами, частота дихання корови залишалася близько 100 видохів / хв, а температура тіла в піднялася до 40 градусів. Використання вентиляторів без спринклерів зменшило дихання до 95.

Автор: Брайан Ланг - фахівець із систем виробництва молочної худоби / OMAFRA