Ацидоз рубця є метаболічним захворюванням великої рогатої худоби, яке вражає як м'ясну, так і молочну худобу. Ацидоз у великої рогатої худоби зазвичай пов'язаний з прийомом великої кількості високоферментованих, багатих на вуглеводи кормів, що призводить до надмірного синтезу та накопичення кислот у рубці. Ацидоз може мати різні форми, починаючи від надмірно небезпечних для життя форм до хронічного захворювання, яке важко виявити.

Дві основні форми ацидозу рубця:


1. Гострий ацидоз рубця
2. Підгострий рубцевий ацидоз


Різниця між гострою та підгострою формами полягає в тому, що при гострому ацидозі рубця зниження рН та клінічні ознаки більш виражені. Гострий ацидоз рубця часто зустрічається на відгодівельних майданчиках, тоді як підгострий частіше зустрічається на молочних фермах. При підгострому ацидозі зниження pH, мабуть, пов'язане із загальним накопиченням летких жирних кислот, а не з накопиченням молочної кислоти.


Підгострий рубцевий ацидоз є захворюванням харчування у молочної худоби, він може негативно вплинути на ефективність галузі, оскільки знижує споживання сухої речовини, виробництво молока, прибутковість, а також збільшує вибракування тварин.


Поточне визначення підгострого ацидозу засноване на періоді часу, протягом якого pH рубця нижче за певний поріг. Хоча немає спільної думки щодо порогового значення pH для діагностики захворювання. Одні вважають, що якщо протягом 5,24 годин pH рубця нижче 5,8, інші - 3 години нижче 5,6.
Постановка діагноз підгострий ацидоз важка за умов ферми, оскільки клінічні ознаки зазвичай мало непомітні. Клінічні ознаки, які вказують на можливе виникнення підгострого ацидозу: погана вгодованість та часті випадки інфекцій. Рекомендується звертати увагу на наступне: абсцеси печінки, зміна в споживанні корму та виробництво молока, зниження вмісту молочного жиру, рідкий кал, високий рівень кульгавості.