Хронічний мастит протікає дуже тривалий час, і найчастіше може протікати в субклінічній формі, або внаслідок клінічної форми. Найчастіше розвиток клінічної форми призводить до повного одужання тварини, тобто симптоми маститу повністю зникають, при лікуванні антибіотиками або без їхньої допомоги, пошкоджені клітини мають властивість відновлюватися. Для зниження ймовірності повторного захворювання необхідно проводити бактеріологічне лікування. При хронічній формі маститу молоко може за якістю відповідати нормам, запальні процеси клінічно не помітні, кількість бактерій у молоці низька. Але навіть при низькому зараженні та зменшенні соматичних клітин у молоці, чверть залишається ураженою, а інфікування молока може тривати тривалий час. При даній формі лікування має бути бактеріологічними препаратами (антибіотиками), але триваліший час. Якщо лікування не проводити, то інфекція, яка присутня в ураженій чверті, може призводити до повторних клінічних запальних процесів та збільшення кількості соматичних клітин. У ураженій ділянці присутні лейкоцити, токсини, бактерії, які заважають нормальному виробленню молока. Тканина, яка синтезує молоко, замінюється пошкодженою тканиною, яка викликає втрату частини чи всієї чверті вимені. І при цьому наступну лактацію або при відновленні поточної лактації виробництво молока буде меншим.

Для лікування хронічного маститу використовують сильні протибактеріальні препарати.
Наприклад Спіровет
Препарат вводять щодня внутрішньом'язово із розрахунку 5 мл на 100 кг маси тварини. Введення припиняють при одужанні тварини. Період каренції для м'яса – 21 доба, для молока – 7 діб.