У годівлі молочної худоби першорядне значення має визначення норми споживання тварин поживних речовин, яка визначається віком, масою, фізіологічним станом та продуктивністю тварини. Визначивши норму споживання поживних речовин приступають до розрахунку раціону, тобто визначення кількості та переліку кормів для забезпечення заданої поживності. Розрахунок раціону може бути ідеальним, але наскільки реально весь раціон згодувати тварині. Можна кожній тварині відібрати, зважити та доставити її корми – індивідуальне годування. Однак це досить затратно. Другий варіант провести угруповання тварин приблизно однакових за потребою у поживних речовинах і видати їм однаковий раціон на групу. Таке годування називається груповим.

За видом у якому доставляється раціон тваринам виділяють:

  • роздільне годування, коли всі корми видаються окремо;
  • Частково змішаний раціон, коли частина кормів лунає у вигляді суміші, а частина окремо;
  • повно змішаний раціон, всі корми лунають у вигляді суміші.

 

Існує чотири способи доставки та роздачі кормів:

  • Мобільними машинами, самохідними або агрегатованими з трактором;
  • Стаціонарними установками, тобто системою транспортерів різних типів;
  • Комбінованим способом, коли доставка кормів до приміщення для тварин здійснюється мобільними машинами, а розподіл по фронту годівлі - стаціонарними установками;
  • Пересувними технічними засобами, тобто машинами з обмеженим ступенем свободи переміщення.

Першим кроком до автоматизації годівлі було використання стаціонарних змішувачів, де подрібнюються та перемішуються грубі корми. Потім з'явилися більш прогресивні мобільні міксери-кормороздавачі, за допомогою яких можна не тільки подрібнювати і змішувати об'ємний корм з концентратами, що завантажується з силосних траншей, але і роздавати отриману масу. Перехід на годівлю кормосумішами дозволяє повністю механізувати роздачу та підвищити продуктивність корів за рахунок кращої засвоюваності кормів. При цьому виключається можливість вибіркового поїдання окремих видів корму і практично повністю усуваються його втрати в залишках. Широко поширилися роздавачі-змішувачі, що дозволяють формувати кормосуміші з ваговим дозуванням, які забезпечують досить точне дозування кормів худоби. В даний час існує велика різноманітність кормороздавача-змішувачів: самохідні, причіпні та стаціонарні; горизонтальні та вертикальні; доподрібнюючі або тільки змішуючі; з навантажувачем кормів і без..

Для нормованої видачі комбікорму, молока, ЗЦМ знайшли поширення стаціонарні кормові станції. При їх використанні на кожну тварину кріпиться респондер для його ідентифікації. Необхідна тварина кількість корму видається порційно за заданою програмою. Кормові станції розташовуються в секціях поряд з боксами для відпочинку, у місцях вільного вигулу або в проходах або спеціально обладнаних майданчиках. Перевагою є точний індивідуальний облік витрати корму та сприяє раціональнішому використанню місця в корівнику: не треба розбивати тварин за групами годівлі.

Для індивідуального нормованого годівлі корів в даний час розроблені автоматичні підвісні кормовогони, які здатні роздавати як концентровані, так і грубі корми, а також їх суміш. Кормовагон є бункером, який переміщається всередині корівника по монорейці, змонтованому на стелі. Приготування кормової суміші для ВРХ відбувається в стаціонарному міксері, а завантаження зазвичай здійснюється в торці корівника за допомогою системи завантажувальних транспортерів або навантажувача. Компоненти суміші надходять у міксер із спеціальних бункерів.

Неможливо сказати, яка з технологій годування краща, а яка гірша. Рішення про доцільність використання тієї чи іншої технології визначається цілою низкою об'єктивних і суб'єктивних факторів і ніяке «автоматизоване диво» не дасть відчутних результатів, якщо в господарстві, що його встановить, не буде фахівців, здатних грамотно керувати технологічними процесами на фермі.